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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQ’S) 

1. What does the 30 June 2015 mean for legacy qualifications? 

Answer:  

It means that Nursing Education Institutions (NEI’s) have an opportunity to have last 

intake of students on 1 June 2015 in order to ensure that students registered for 

legacy qualifications will be able benefit from teach out period per programme as 

specified on Circular No.3/2010 

2. What should the NEI be doing to implement the new qualifications? 

Answer: 

Public Nursing Colleges must start working toward gaining a status of becoming 

institutions of higher education. The first step is to develop a Public Nursing College’s 

Act in order to assist them to become college sector and able to prepare their 

programmes which meet criteria of Council for Higher Education (CHE). 

3. Where an NEI should be registered in order to offer the new qualifications? 

Answer: 

Once question two has been addressed then NEI will be able develop their 

programme through CHE for accreditation, which in turn CHE submits programmes 

to South African Qualifications Authority (SAQA) to be registered by SAQA. 

4. Will the NEI be accredited by both SANC and CHE? 

Answer:  

The South African Nursing Council (SANC) develops guidelines for programmes to be 

offered by NEI’s, which in turn NEI’s develops curricula in relation to nursing 

programmes to be offered. The NEI’s submit to CHE for accreditation and upon 

completion evaluation of nursing programmes, CHE communicates with SANC 

through on line portal before nursing programmes are sent to SAQA for registration. 

The dual submission assists in fast-tracking the process. SANC is at final stages to 

complete on line submission of nursing programmes. 
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5. Will the NEIs be involved in setting their own examinations? 

Answer: 

All new nursing qualifications as they are on Higher Education Band on the National 

Qualification Framework (NQF), therefore, examinations will be set by NEI’s. 

6. What qualification should the nurse educator have in order to teach the new 

qualifications? 

Answer: 

A nurse educator must have a higher qualification than the programme that is 

offered meaning that for a Bachelor’s degree, an educator must a Master’s degree or 

higher than that. 

 


